Spletna poslovalnica
Glasuj:      3,9   št. vseh glasov: 12

Okrogla miza: Globalni pogled

V družbi KD Skladi smo pripravili Okroglo mizo, v kateri smo povprašali upravitelje, kaj nas čaka na posameznih kapitalskih trgih v letu 2010. Najprej si bomo privoščili Globalni pogled z upraviteljema Andražem Grahkom in Alešem Lokarjem.

1. Kako se je začelo leto 2010 in kaj lahko vlagatelji pričakujejo glede na lepe donose v letu 2009?

Leto 2010 se je začelo bolj zmerno, s kančkom dvoma glede na to, da je leto 2009 prineslo krepak odboj na vseh delniških trgih, zlasti na trgih v razvoju. Normalno je, da se na trgu pojavi dvom, kako bo izgledal prehod iz recesijskega obdobja v neko bolj vzdržno gospodarsko obdobje, trgi to odražajo, npr. zategovanje denarnih politik. Ne sme nas presenetiti, če bo 2010 prehodno leto, leto iskanja zaupanja v trg. Nanj gledamo nevtralno, ne pričakujemo nekih izrazitih donosov. Gotovo bo pa potrditev, če se srednje- in dolgoročno razmere izboljšujejo in postavljajo v prid okrevanju. Bo pomembno leto, čeprav na koncu pod črto donosi ne bodo izjemni, ne v pozitivnem ne v negativnem smislu.

2. Kakšne donose torej vlagatelji lahko realno pričakujejo oziroma nas čaka kakšna korekcija?

Del korekcije je verjetno že v teku. Glede na celo leto 2009 je normalno pričakovati korekcijo, čeprav je relativno težko oceniti, koliko bo znašala v odstotkih, osebno menim, med 10 in 15 odstotkov, odvisno, ali gre za razvite trge ali trge v razvoju. Tudi če konec leta ne bo takšne rasti kot v letu 2009, je lahko med letom veliko nakupnih priložnosti. Kdor bo sedaj investiral v tej korekciji, je lahko pričakuje lep rezultat, 10-15 odstotkov iz tistih nivojev.

Na tem mestu bi povabili vse vlagatelje, da si ogledajo predstavitev, ki smo jo imeli na srečanjih z vlagatelji. V njih smo analizirali tipični vzorec razvoja krize (do 10 let po krizi). Prva faza je iskanje dna, okrevanje. Še vedno smo v fazi t. i. akumulacije, ki je z vidika varčevalca nabiranje kapitala za prihodnjo rast. Za vse tiste, ki gledajo 10 let naprej, varčujejo za pokojnino, je treba to obdobje izkoristiti. Kdor ne bo izkoristil sedaj, bo lahko obžaloval.

Leto 2010 za dolgoročnega periodičnega varčevalca ne bo prineslo velike spremembe, ne v negativnem, ne v pozitivnem smislu, s tega vidika so razmere v tej fazi akumulacije v prid varčevanju. Letos na začetku leta smo se celo ustrašili, če bi se nadaljevala takšna rast, ker bi vstopili v obdobje višjih nadpovprečnih nihanj, ki bi koga odvrnili od začrtanega varčevanja. Korekcija v teku je nekaj, kar varčevalec potrebuje, kar lahko uporabi v svoj prid. Pokrizno obdobje je primeren trenutek, da se vlagatelj vpraša o svojih varčevalnih ciljih.


Kategorije

Skladi
Nakup in prodaja
Način varčevanja v skladih
Portfelji skladov
Prijava na e-novice
Novice, strokovni članki, dogodki, akcije, poročila skladov, ...
Brezplačni telefon 080 80 24Pokličete nas lahko vsak delavnik od pon-čet 8:00-17:00 in petek 8:00-16:00.

Spletna mesta KD

Zapri okno