Mesečno poročilo KD Krovnega sklada januar 2017

Ljubljana,
Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za januar 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar - januar 2017

Leto 2017 se je začelo precej drugače kot preteklo leto, tako da smo januarja videli nadaljevanje rasti iz preteklega leta. Večina pozornosti je bila sicer usmerjena na Trumpa in na morebitne spremembe, ki bi jih prinesel v gospodarstva ter mednarodno trgovino. A kljub vsemu so zelo dobri ekonomski kazalci prevladali nad negotovostjo, tako, da je globalni delniški indeks mesec končal nekoliko višje, kot je začel leto.

Oba razvita trga, tako ZDA kot Evropa, sta zaključila mesec v rdečih številkah, so pa z rastjo malo presenetili trgi v razvoju. V ZDA je v sredini meseca Trump prisegel kot novi predsednik in že takoj se je izkazalo, da bodo ukrepi v prvem letu šli v smeri protekcionizma oz. zaščite domačega gospodarstva, zmanjšanja davčnega bremena ter zmanjšanja regulacije. Pozitivno so se na te informacije odzvale predvsem finančne in industrijske delnice, čeprav sta višja nihajnost in politika tvitov vnašale veliko negotovost na trg, saj je bil razkorak v donosnosti med posameznimi delnicami tudi znotraj sektorjev zelo velik. Po drugi strani se je začela sezona objave rezultatov za zadnje četrtletje 2016 in predvsem napovedi za letošnje leto, ki trgu s svojim pozitivnim tonom dajejo oporo. Tudi tečaji delnic v Evropi so se borili s podobnimi zgodbami kot njihove ameriške tekmice. Vse boljši makroekonomski podatki v Evropi ohranjajo močan interes za investiranje v delnice. Negotovost v Evropo vnašajo predvsem brexit in vse pogostejša ugibanja, kakšen bo rezultat francoskih ter nizozemskih volitev.

Pregled po trgih za januar 2017Na trgih v razvoju smo videli močno, 10-odstotno rast v Braziliji, Kitajska je zabeležila še vedno solidnih 3,4 %, medtem ko je Rusija po močni rasti v drugi polovici leta 2016 januar zabeležila z 2,7-odstotnim padcem. Večino premikov lahko razložimo predvsem z rastjo surovinskih in energetskih trgov, ki se je nadaljevala tudi januarja, čeprav se že kažejo znaki upehanosti delnic tega sektorja.

Znova je presenetil dolar, saj je, v nasprotju s pričakovanju, začel izgubljati vrednost in v primerjavi z evrom izgubil dobrih 2,2 %. Tudi obvezniški trgi v Evropi so januarja beležili izgube, saj so se višja inflacijska pričakovanja odrazila predvsem v nižjih cenah obveznic, zaradi dobrih makroekonomskih podatkov pa vlagatelji pričakujejo nadaljevanje dvigovanja obrestnih mer v ZDA.

Regionalni trgi so po rasti prehiteli razvite, saj so ugodna vrednotenja, prevzemne govorice ter boljši ekonomski podatki krepili interes vlagateljev za delnice iz regije.
nazaj na seznam