Spletna poslovalnica

Mesečno poročilo investicijskih skladov KD Skladi – april 2012

Ljubljana,
Družba KD Skladi je objavila na svoji spletni strani redno mesečno poročilo investicijskih skladov za april 2012 (17 podskladov KD Krovnega sklada in vzajemnega sklada KD Delniški dohodkovni). Dodali so jim tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.


Mesečno poročilo - april 2012

April je na globalne delniške trge znova prinesel nemir pred ohlajanjem gospodarstva v Evropi, francoskimi predsedniškimi volitvami, po drugi strani pa so rezultati poslovanja podjetij za prvi kvartal 2012 vseeno vrnili nekaj optimizma med zaskrbljene vlagatelje.

Evropski delniški trgi so mesec zaključili več kot 2 odstotka v negativnem območju. April je predvsem minil v iskanju znakov, ali se v Evropo recesija vrača na velika vrata ali pa evropsko gospodarstvo čaka le rahla ohladitev rasti. Negativno razpoloženje se je stopnjevalo s približevanje francoskih predsedniških volitev, ki z menjavo predsednika verjetno prinašajo tudi nekatere nove ideje o reševanju evropske gospodarske krize, na katere pa kapitalski trgi trenutno gledajo zelo skeptično. 

ZDA so bile edini kapitalski trg, ki je mesec zaključil pozitivno
, k temu pa je največ pripomogla nadaljnja krepitev ameriškega gospodarstva in kljub vsem oviram počasna rast zaposlenosti. FED s svojo relativno ohlapno denarno politiko še naprej zagotavlja likvidnost, kar ameriška podjetja, predvsem pa finančni sektor, s pridom izkoriščajo. Tako smo lahko z rezultati prvega kvartala videli, da se praktično vse največje finančne inštitucije rekapitalizirajo, ustvarjajo dobičke, vračajo državno pomoč iz leta 2009 in nekatere že izplačujejo dividende, kar krepi zaupanje ameriških potrošnikov v izboljšanje gospodarskega stanja v ZDA

Gledano sektorsko, je bil zmagovalec meseca sektor informacijske tehnologije, saj je zopet objavil najboljše rezultate poslovanja, tesno pa so sledila tudi podjetja, ki proizvajajo luksuzne dobrine, saj je lakota potrošnikov s trgov v razvoju po dražjih izdelkih še naprej nenasitna. Močno se je aprila zmanjšalo zanimanje za sektor surovin in tudi sektor energije, saj pričakovano ohlajanje svetovnega gospodarstva prinaša s seboj manjše povpraševanje po surovinah.

Globalni razvijajoči se trgi so aprila nadaljevali s upadanjem, vzroke pa lahko deloma iščemo v ohlajanju surovinskega sektorja (Rusija, Brazilija) ter v pretiranem strahu, da čaka Kitajsko »trd« pristanek, čeprav so kazalci konec meseca že nakazovali, da se zaupanje in optimizem pri kitajskih podjetjih ter potrošnikih znova krepita. Novica meseca je bila definitivno pripravljenost Kitajske, da počasi odpravi vezavo juana na dolar oziroma da sprosti tržno gibanje tečaja kitajske valute in s tem omogoči njegovo hitrejšo rast predvsem v primerjavi z ameriškim dolarjem.
 

Preleg po trgih (v evrih)

Balkanski trgi so aprila po lepem marcu doživeli hladen tuš, saj so zabeležili skoraj 3-odstotni padec, vzroke pa seveda lahko iščemo v zaostreni makroekonomski situaciji v regiji ter zmanjšanem zanimanju zahodnih vlagateljev za regijo. Rast trgov duši tudi počasno razreševanje dolžniških težav in deloma tudi srbske volitve v začetku meseca maja.
 
Obvezniški indeks v Evropi je v aprilu praktično obstal na mestu. A smo bili priča ponovne divergence na relaciji sever-jug. Nemške obveznice so se ponovno podražile in donosi do dospetja so ponovno dosegli najnižje vrednosti v zgodovini. Na drugi strani so bile ponovno največje poraženke španske obveznice, ki so zaradi povečane negotovosti okoli bančnega sektorja zaradi nepremičninskega trga in proračunske blagajne utrpele največje izgube, in sicer se je donosnost 10-letne obveznice zvišala za dobrih 40 bazičnih točk. Posledično so bile tudi ostale bolj tvegane obveznice izpostavljene prodajnemu pritisku.

nazaj na seznam
Skladi
Nakup in prodaja
Način varčevanja v skladih
Portfelji skladov
Prijava na e-novice
Novice, strokovni članki, dogodki, akcije, poročila skladov, ...
Brezplačni telefon 080 80 24Pokličete nas lahko vsak delavnik od pon-čet 8:00-17:00 in petek 8:00-16:00.

Spletna mesta KD

Zapri okno