Spletna poslovalnica

KD Skladi na sejmu Kapital 2012: Investicijske priložnosti tudi v kriznih časih

Ljubljana,
Včeraj se je v Cankarjevem domu končal dvodnevni finančni sejem Kapital, na katerem so sodelovali tudi govorci KD Skladov. O trenutni situaciji na finančnih trgih in kako živeti s spremembami, sta prvi dan spregovorila direktor naložbenega sektorja Andraž Grahek in pomočnik direktorja Luka Flere. Drugi dan finančnega sejma je Andraž Grahek skupaj z ostalimi predstavniki finančne stroke sodeloval na okrogli mizi Izkoristite investicijske priložnosti v kriznih časih.

Andraž Grahek je na predavanju z naslovom Situacija na finančnih trgih in kako živeti s spremembami? predstavil trenutno okolje na kapitalskih trgih v zgodovinskem kontekstu – na primeru vzorca okrevanja po pretekli krizi v primerjavi s trenutnim razpletom. Izkazalo se je, da se delniški trgi odzivajo podobno kot v preteklosti, iz kompozitnega grafa so razvidne 4 faze. Prva faza (2007/2008) prinaša največji upad delniških tečajev (60 do 80-odstotni padec). Sledi t. i. medkrizni skok (80- do 100-odstotna rast), ki smo mu bili priča leta 2009. Od druge polovice 2011 smo v fazi t. i. dvoma in čiščenja (z -20- do 0-odstotno rastjo), ki je psihološko za vlagatelja izjemno naporno obdobje, ker se nihanja okrepijo, takšno stanje pa lahko traja tudi do dve leti. V tem času mnogi obupajo in ne dočakajo zadnje faze, katarze (do 160-odstotna rast), ko začnejo delniški trgi kazati lepšo sliko. Na koncu te faze smo priča kreditnemu bumu in s tem možnosti nastanka balona.


Vzorec okrevanja tudi kaže, da so različni delniški indeksi v prvi fazi zelo podobno odreagirali, po šestih mesecih pa se začnejo kazati razlike med posameznimi trgi, ki so posledica agresivnih ukrepov monetarne politike. Za prvim odbojem zaostajata evropski in balkanski indeks. Grahek v tem obdobju testiranja trga svetuje vlagateljem, ki varčujejo na daljši rok, da so pozorni na ohranjanje premoženja, priporoča periodično vlaganje. Vseeno meni, da delnice ostajajo zelo privlačne glede na t. i. varne naložbe, npr. državne obveznice ali zlato. Rast je opazna predvsem na trgih v razvoju (BRIC).


Luka Flere, upravitelj sklada KD Vzhodna Evropa, gleda na evropske trge v razvoju (Rusija, Poljska, Češka, Madžarska, Turčija) kot na veliko priložnost, rastejo namreč hitreje, seveda pa je tu volatilnost veliko večja kot na razvitih trgih EU.
Andraž Grahek za balkanske trge meni, da so danes neupravičeno spregledani. Najbolj perspektiven trg jugovzhodne Evrope je romunski, kjer so naredili največje korake na makroekonomskem področju, kjer bi lahko bili zgled tudi Sloveniji. Z vključevanjem v EU mu sledita Srbija in Hrvaška. Na daljši rok (5-10 let), lahko na teh trgih pričakujemo dvomestno donosnost.

Na okrogli mizi na temo investicijskih priložnosti v kriznih časih je Grahek ponovno izpostavil slovenska problema kreditno tveganje in naraščanje dolga. "Previsoke obrestne mere in prevelike potrebe so velika težava slovenskega bančnega sistema. Rešitev teh težav je izziv za vlado." Udeleženci so se strinjali, da so analize pri vlaganjih slabe, strategije pa premalo premišljene, kar je posledica slabe finančne pismenosti. Grahek namesto konkretnih investicijskih nasvetov vlagateljem priporoča razmislek o naložbeni strategiji in izgradnji premoženja. Poleg načel razpršitve mora vlagatelj upoštevati tudi stanje, iz katerega izhaja, ali že ima ali šele gradi premoženje. Kot drugo, ne moremo več zanemariti razlik v rasti med posameznimi deli sveta, saj so donosi višji na razvijajočih se trgih, kjer so države manj zadolžene, in ne nazadnje, pri izboru naložbe ne smemo pozabiti tudi na ohranjanje premoženja pred inflacijo.

Prezentacija

Več fotografij

nazaj na seznam
Skladi
Nakup in prodaja
Način varčevanja v skladih
Portfelji skladov
Prijava na e-novice
Novice, strokovni članki, dogodki, akcije, poročila skladov, ...
Brezplačni telefon 080 80 24Pokličete nas lahko vsak delavnik od pon-čet 8:00-17:00 in petek 8:00-16:00.

Spletna mesta KD

Zapri okno