Spletna poslovalnica

Tehnološke priložnosti

Objavljeno v časniku Dnevnik,
V tokratnem članku se bomo dotaknili prvega trgovalnega dne največjega socialnega omrežja, njegovih implikacij na panogo, in pogledali, kako se največja tehnološka podjetja spopadajo s krizo.
Facebook je svoj prvi dan na ameriški borzi začel, kljub začetnim tehničnim težavam, zelo dolgočasno. Nismo bili priča večdesetodstotnemu skoku, kar je za nadaljevanje zgodbe vsekakor bolje. Facebook mora kot podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 100 milijard ameriških dolarjev delovati zrelo, saj bo njegovo trgovanje imelo implikacije na celoten tehnološki sektor. Prav tako se je potrebno zavedati, da trenutno vrednotenje temelji predvsem na potencialu, ki pa ga Facebook definitivno ima. Je edinstveno podjetje z neomejenimi možnostmi razvoja. Bodoči vlagatelji se morajo zavedati, da so največji donosi pri delnicah Facebooka že za nami. Pred tremi, štirimi leti nazaj so se cene njihovih delnic na sekundarnem trgu vrtele okoli vsega nekaj dolarjev. Če vemo, da so v petek trgovanje zaključile pri dobrih 38 dolarjev, vidimo, kakšno bogastvo so ustvarili v vsega nekaj letih.

Kljub visokemu vrednotenju je potrebno povedati, da ima cena Facebookovih delnic še vedno lahko lepo prihodnost. Facebook je unikatno podjetje in spada v krog Googla, Appla in Amazona. Vsak izmed njih kroji svet, postavlja nove poslovne modele in povzroča šoke v preostalih industrijah. Svet se zaradi njih spreminja. To edinstvenost odražajo tudi njihove tržne kapitalizacije, Apple – 500 milijard dolarjev, Amazon – 100 milijard dolarjev, Google – 200 milijard dolarjev in sedaj še Facebook s 100 milijardami dolarjev. Vsa našteta podjetja so zelo prepletena med seboj in vsako izmed njih dominira v določenem segmentu: Amazon med spletnimi trgovinami, Google v informacijah, Apple v industriji pametnih telefonov in Facebook med socialnimi omrežji.

Facebook s skoraj milijardo uporabnikov predstavlja nekaj resnično edinstvenega. Možnosti razvoja njegovega poslovnega modela se zdijo neomejene, posluje na osnovni človeški potrebi: socialne integracije. To mu bo omogočilo vedno večji delež svetovnega oglaševalskega kolača, ki se vrti okoli 500 milijard dolarjev. Prav tako ima ogromen potecial v trgih, kjer sploh še ni prisoten – npr. na Kitajskem. Tam obstaja 500 milijonov uporabnikov interneta, ki dostopa do Facebooka še nima. Seveda bo preboj na kitajski trg zelo zahtevna operacija, vendar bo praktično nemogoče Kitajcem onemogočiti dostopa do socialnega omrežja. Velik potencial predstavljajo tudi pametni mobilni telefoni. Če vemo, da približno polovica uporabnikov Facebooka do njega dostopa preko telefona in da Facebook še vedno ni začel monetizacije teh uporabnikov, vidimo da je potencial že na obstoječih uporabnikih ogromen.

Tako kot Facebook ostajajo zanimiva tudi preostala podjetja, ki poslujejo v tehnološkem sektorju. Njihove bilance so stabilne, niso zadolženi, ustvarjajo visoke denarne presežke in povečujejo prihodke. Glavni motor še naprej ostaja Apple, njegovi revolucionarni produkti so prinesli nove priložnosti tudi preostalim podjetjem, ki znajo to izkoristiti. Prav tako odlično kaže spletnim trgovinam, ki so v primerjavi s tradicionalnimi cenejše, kupci pa s pomočjo socialne povezanosti lažje izvejo vse prednosti in slabosti določenega proizvoda. Vse lastnosti, ki jih posedujejo tehnološka podjetja, se kažejo tudi v ceni njihovih delnic, katere imajo za seboj nekaj izrednih let.

Tudi obeti za prihodnost so dobri: tehnologija izboljšuje naš standard, imamo hitrejši pretok informacij, na račun tega se izboljšuje in ceni poslovanje marsikaterega podjetja, česar si v teh časih želimo vsi.

David Zorman, KD Skladi


Družba KD Skladi upravlja delniški podsklad KD Tehnologija, katerega cilj je dosegati dolgoročno rast na račun tehnološkega napredka, rešitev in inovacij. Večji delež sredstev podsklada bo naloženih v finančne instrumente, ki se nanašajo na izdajatelje iz sektorjev informacijske tehnologije, medicinske opreme in storitev, farmacije, biotehnologije in telekomunikacij.
nazaj na seznam
Skladi
Nakup in prodaja
Način varčevanja v skladih
Portfelji skladov
Prijava na e-novice
Novice, strokovni članki, dogodki, akcije, poročila skladov, ...
Brezplačni telefon 080 80 24Pokličete nas lahko vsak delavnik od pon-čet 8:00-17:00 in petek 8:00-16:00.

Spletna mesta KD

Zapri okno